Corvin si corbul

Corvin si corbul

De numele familiei Huniade se leaga una dintre cele mai frumoase legende ale Transilvaniei. Familia Huniade, de origini maghiare si valahe era cunoscută şi sub numele Corvin.

Originea acestui nume nu este foarte clară, desi există mai multe teorii cu privire la  etimologia acestuia. Cea mai acceptată, face referire la latinescul „corvus”, care inseamna „corb”. Dealtfel, acest lucru este sustinut si de blazonului familiei  care reprezinta un corb cu un inel de aur în cioc.

Despre familia Huniade(de Hunedoara) se cunoaste faptul ca Iancu de Hunedoara era român iar sotia sa era de origini maghiare. Odata cu innobilarea regelui maghiar Matia Corvin era necesara in contextul epocii ascunderea originii românesti a acestuia. In acest sens a fost chemat lectorul italian Antonio Bonfini. Acesta insista asupra originii romane a acestuia: “Căci românii se trag din romani, ceea ce mărturiseşte până în timpul de-acum limba lor, care, deşi se afla în mijlocul unor neamuri barbare atât de felurite, nu a putut fi răpusă… Înecate sub valul de barbari, ele [coloniile şi legiunile romane din Dacia – n.n.] totuşi mai exală limba romană şi, ca să nu o părăsească nicidecum, se împotrivesc cu atâta îndârjire încât îi vezi că luptă nu atât pentru păstrarea neatinsă a vieţii cât a limbii”. Astfel, în octombrie 1486, apare De Corvine domus origine libellus (“Cartea despre originea Casei Corvineştilor”), în care se „demonstreaza” faptul că neamul regelui Matia Corvin provenea din familia lui Valerius Volusus sau Valerius Messala Corvinus .

Din acest moment o suita de legende se contureaza in jurul denumirii de Corvinus. Dintre acestea cea mai cunoscuta este aceea a corbului si inelul de aur. O alta varianta a legendei aparuta si in Anuarul Silezian, face referire la faptul ca insusi copilul (Ioan sau Iancu de Hunedoara) ar fi tras in corb, recuperandu-si astfel inelul. Varinantele acestei legende nu se opresc, insa, aici.  Se mai vorbeste si despre o alta varianta, conform careia Sigismund de Luxemburg ar fi fost chiar tatal copilului, iar inelul cu pecetea regala i-ar fi fost daruit de acesta Elisabetei, la nasterea copilului.Alţi istorici sunt de părere că blazonul a fost derivat de la una din moşiile familiei, numită Piatra Corbului (în maghiară Hollókő). Altă legendă spune că mama lui Matei a reuşit să-i trimită un mesaj cu un corb, pe vremea când acesta a fost închis la Praga (ceea ce explică motivul pentru care Serviciul Poştal maghiar a avut ca simbol un corb timp de mai bine de un secol).Alte teorii spun că, la fel ca şi şoimul pentru casa Árpád, corbul este o veche pasăre simbol. Acest blazon ar fi fost folosit de strămoşii regelui Matei cu mult timp înainte, ceea ce ar explica şi posibila origine cumana a familiei.

Legenda corbului ne vorbeste despre trei frati: Radu, Mogos si Voicu, dintre care Voicu a intrat in garda regelui maghiar. Voicu isi lasase sotia, cu care avea si un copil mic, acasa si ii daduse un inel de aur. Odata ce a crescut mai mare baiatul, Ioan caci asa ii era numele copilului, impreuna cu mama si cu un frate al mamei saleau pornit la drum, sa-l caute pe Voicu la Buda (Budapesta). Pe drum s-au oprit la umbra unui copac sa se mai odihneasca.In timp ce Ioan se juca cu inelul de aur, un corb s-a repezit la el si l-a smuls. Trezit de tipetele baiatului, unchiul sau a pus mana pe arc si a tras in corb, recuperand astfel inelul de aur. Cei trei si-au continuat drumul la Buda, unde s-au intalnit cu Voicu.

Alte legende din Transilvania


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *