Etimologie

Etimologie

Puţină lume ştie ca etimologia toponimului „Transilvania” provine din latina medievală de cancelarie. Folosită pentru prima dată în anul 1075, denumirea acestei regiuni îşi are originea din termenii latini: „trans” [„peste” sau „dincolo”] si „silva” [„padure”] care, prin alăturarea lor, vorbesc despre „ţara de dincolo de păduri„.    De-a lungul timpului, referirile la acest teritoriu au fost diferse: unii vorbeau despre Partes Transsylvana sau Transsilvaniae, alţii despre Terra Ultrasilvana sau Terra ultra silvam. Dincolo de aceste variante, trebuie menţionată puterea de supravieţuire a acestei denumiri până în zilele noastre.

Controversată este şi originea termenului românesc de „Ardeal„, atestat documentar pentru prima oară în anul 960, de către regele Hazar Iosif, care pomenea într-o scrisoare de „ţara Ardil.” Nicolae Densuşianu in Dacia Preistorica subliniaza originea strict romaneasca a cuvantului Ardeal, citand pe Wolf, autor al unui articol in Koresp.Blatt : ” … Ardeal este un nume al regiunii, dacic stravechi, iar ungurescul Erdely este doar o copie sonora, servila  lipsita de continut…”.

Denumirea maghiara de „Erdély”, îşi are originea, cel mai probabil, din cuvântul maghiar „erdő” care înseamnă „pădure” sau „codru”.

De-a lungul timpului, mai multe variante ale denumiri de „Ardeal” au circulat. Bunăoară, în 1432 se vorbeşte despre „Ardeliu.” Dincolo de controversele dezvoltate în jurul acestui subiect, trebuie să avem în vedere că interpretările pot fi mult mai largi.

 

Istoria Transilvaniei


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *